Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης

Περίπου 30% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού νοσεί από υπέρταση και το 50% αυτών το αγνοεί, παρόλο που η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί τον κύριο τροποποιήσιμο παράγοντα υψηλού κινδύνου για στεφανιαία νόσο, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και χρόνια νεφρική νόσο.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης ορίστηκε στις 17 Μαΐου, έχοντας στόχο τη συνεχή ενημέρωση αναφορικά με τα μέτρα προφύλαξης, την έγκαιρη διάγνωση και τον αποτελεσματικό έλεγχο της αρτηριακής πίεσής και των επιπλοκών της υπέρτασης.

Σύμφωνα με την Pan American Health Organization, ενώ η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης αποτελεί την ιατρική εξέταση που πραγματοποιείται συχνότερα, η μη βέλτιστη ή λανθασμένη τεχνική μέτρησης οδηγεί σε λανθασμένη διάγνωση στο 20-45%. Στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης για έτος 2021 δίνεται έμφαση στο τρίπτυχο
“ΜΕΤΡΗΣΕ ME ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΟΥ–ΡΥΘΜΙΣΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ–ΖΗΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Η διάγνωση της υπέρτασης προϋποθέτει επανάληψη των μετρήσεων εντός και εκτός Ιατρείου.

Στην Ελλάδα, από τους ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή, μόνο 3 στους 10 ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση ενώ 7 στους 10, παρά την αγωγή, δεν την ελέγχουν.

Η πρόληψη της υπέρτασης και των επιπλοκών της, με στόχο τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και την πρόληψη ή καθυστέρηση της εμφάνισής τους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, προϋποθέτουν:

  • την τήρηση σωστής διατροφής με φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και με αποφυγή περίσσειας άλατος στο φαγητό
  • την αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
  • την τακτική σωματική άσκηση, π.χ γρήγορο βάδισμα για μισή ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας
  • την διατήρηση κανονικού βάρους
  • την μακροχρόνια τήρηση της κατάλληλης και εξατομικευμένης θεραπευτικής αγωγής

Πηγή:

https://www.paho.org/en/events/world-hypertension-day-17-may-2021

https://www.hcs.gr/

Σχετικά άρθρα